„Нова“ песен на Nirvana от изкуствен интелект

Изкуствен интелект (AI) написа през 2021 г нова песен на Нирвана, след внимателно изучаване на тяхното творчество. Песента се казва Drowned in the sun (Удавен в слънцето).

Парчето, е създадено изцяло от изкуствен интелект, захранван от устройство на „Google“ със самообучаващата се програма „Magenta“.   Въпреки че музиката е изцяло компютърно генерирана, във финалната версия са добавени вокали от певеца Eric Hogan, който участва в трибют бандата на гръндж легендите NEVERMIND. За създаването на композицията изкуственият интелект е бил „захранен“ с 30 песни на Nirvna, чрез които се е научил да „твори“ като групата.

Резултатът е доста добър и ако човек не знае едва ли ще предположи, че песента е написано от изкуствен интелект.

Мелодията, озаглавена „Drovned in the Sun“, е част от „Lost Tapes of the 27 Club“, проект, включващ песни, написани и изпълнявани предимно от компютри в стиловете на други музиканти, починали на 27 годишна възраст: Джими Хендрикс, Джим Морисън и Ейми Уайнхаус. Всяка песен е резултат от AI програми, анализиращи до 30 песни от всеки изпълнител и детайлно изучаване на вокалните мелодии на песните, промените в акордите, китарните рифове и солата, моделите на барабаните и текстовете, за да отгатнат как биха звучали техните „нови“ композиции. Проектът е дело на Over the Bridge, организация в Торонто, която помага на членове на музикалната индустрия, борещи се с психични заболявания.

Парчето на Нирвана може да чуете тук

По подобен начин можете да се насладите на „новото“ парче “The Roads Are Alive” на Doors.

Всички парчета от проекта Lost Tapes Of The 27 Club може да чуете в Youtube на този адрес:

https://bit.ly/3DYBkAR

One Mind на VICK - вдъхновение от живота

no comment

Add your comment

Your email address will not be published.